Bada nyfödd

Hej alla föräldrar och blivande föräldrar där ute! Jag är Marielle, en stolt förälder och hängiven anhängare av en enklare och mer hållbar livsstil. När det kommer till att vårda gosiga små barn, så har jag alltid föredragit att använda naturliga och miljövänliga alternativ. Idag vill jag dela med mig av mina erfarenheter och råd när det gäller att bada din nyfödda bebis.

Att bada din nyfödda bebis för första gången är en minnesvärd händelse. Det är en tid fylld av ömhet och närhet, men det är också naturligt att känna en viss nervositet. Din lilla nyfödda kan kännas väldigt liten och skör, men faktum är att de är starkare än du tror. Många spädbarn tycker om att bada, och det är inte bara trevligt utan också bra för dem. Det blir ofta en stund på dagen som både du och din bebis kommer att uppskatta. Låt mig dela med mig av några tips och råd för att göra denna upplevelse så smidig och trevlig som möjligt.

När är det dags för första badet?

Att hitta rätt tidpunkt för det första badet är en vanlig fråga bland nya föräldrar. Det finns ingen absolut regel, men många väntar ungefär en vecka efter födseln. Vi gjorde så med våra små, Wilma och Saga. Vi hade tänkt att det är bra att låta lite av fosterfettet stanna kvar för att skydda deras hud. När detta fosterfett tvättas bort kan huden bli torr och sprickig, vilket är en naturlig del av övergången till livet utanför livmodern.

En del väntar med första badet tills navelstumpen trillat av, men känner ni att det behövs ett bad innan dess så är det ingen fara. Se bara till att försiktigt badda torrt efter badet. Under de första dagarna kan du helt enkelt torka av din bebis med en fuktig tvättlapp och se till att du når alla små veck och veckor på huden. Men när din bebis är cirka en vecka gammal brukar det vara en bra tidpunkt för det allra första badet.

Första badet - hur gör man det?

Att bada en nyfödd bebis för första gången kan verka överväldigande, men med rätt förberedelser blir det enkelt och njutbart. Här är några steg att följa:

  1. Förbered allt du behöver: Se till att du har allt du behöver inom räckhåll innan du börjar. Du kommer att behöva en badbalja eller ett badkar/handfat, handduk, olja, tvättlapp och eventuellt en badtermometer för att kontrollera vattnets temperatur.

  2. Sätt rätt temperatur: Bebisens hud är känslig, så vattnet bör vara lagom varmt, runt 37 grader Celsius. Du kan känna vattnets temperatur med baksidan av din hand eller använda en badtermometer om du känner dig osäker.

  3. Fyll badkaret eller baljan: Fyll badkaret eller baljan med vatten, men se till att det inte är för djupt. Du vill kunna sänka ner bebisen så att den håller sig varm och go, och kunna föra upp vatten på de delar som är över ytan. Det är viktigt att ha full kontroll och alltid hålla ditt barn säkert.

  4. Sänk sakta ner din bebis i vattnet: Håll din bebis stadigt med din arm under barnets huvud och handen runt barnets överarm, så att barnet får bra stöd. Prata gärna lugnt med din bebis medan du gör detta för att lugna dem. De kanske inte förstår orden, men din röst är trösterik för dem.

  5. Tvätta din bebis varsamt: Använd din hand eller en mjuk tvättsvamp för att tvätta bebisens kropp försiktigt. Börja med att tvätta kroppen och fortsätt sedan till huvudet. Det passar sig fint att ha några droppar olja i vattnet eller på tvättlappen, men var extra försiktig eftersom bebisen kan bli hal om du har olja i vattnet.

  6. Torka din bebis noggrant: Efter badet, klappa din bebis försiktigt med en handduk för att suga upp överflödigt vatten. Undvik att gnugga huden för hårt. Det är en bra tid att mysa med din bebis och göra det till en del av er gemensamma ritual. Se till att din bebis inte känner sig kall och linda gärna in hen i en torr handduk.

Hur ofta ska man bada en nyfödd?

Det är viktigt att alltid ha uppsikt över barnets hud. Syna den varje dag för att vara säker på att hen mår bra. Även om bebisar är starkare än de ser ut, så kan huden ibland bli irriterad. Ta en extra titt i alla de veck de har runt halsen, benen och armarna. Alla de här ställena måste hållas rena och blir lätt irriterade. Börjar det bli irriterat och rött kan du pudra på lite potatismjöl för att hålla området torrt.

En del barn älskar att bada, och då kan du göra det lite oftare. Men det är viktigt att inte torka ut huden allt för mycket, så se till att använda skonsamma produkter. Ni hittar en rutin som passar er, varje dag, någon gång i veckan, eller varva med att torka de smutsiga partierna med en tvättlapp.

När är det bäst att bada bebis?

Det är väldigt viktigt att bebisar hålls rena. De bajsar och kräks så gott som varje dag, och det måste tvättas. Du kommer ganska långt med bara en tvättlapp i början, men att bada är ganska snart ett måste. Många väntar någon vecka tills navelstumpen är färdigläkt. 

Var försiktig med badet om barnet precis har ätit. Då är det lätt att de kräks eller känner sig obehagliga. Samtidigt kanske det inte är lämpligt precis innan det är dags för nästa måltid för då kanske bebisen är lite kinkig. Det kan vara en tanke att skapa rutiner redan från början. Exempelvis att bebisen badas innan det är dags att gå och lägga sig, då blir man lite extra mysig och avslappnad.

Hur ska man bada bebis?

Du måste vara noga och se till att det blir rent överallt. Använd gärna lite olja i badvattnet. De behöver inte så mycket rengöringsmedel, och deras hud är lite känslig. Det räcker med att du tvättar av kroppen med dina egna händer, men om du vill kan du alltid använda en mjuk tvättlapp. Har barnet skorv så kan du kamma det med en fintandad kam under badstunden, men var försiktig runt fontanellen!

Håll ordentligt om bebisen så hen inte halkar ner. Även om ingenting händer kan hen bli rädd, och då blir badet lätt en plåga för dem. En del bebisar tycker inte om att bada, men de flesta är positiva redan från första gång.

Det kan vara enklare om du lägger en handduk eller tvättlapp i botten av badbaljan. Den hindrar barnet från att halka runt, och ger det större trygghet. Det blir också lättare för dig som ska ta hand om själva tvättningen. Du får aldrig lämna barnet ensam i badet. Inte ens en sekund för att plocka upp något. Håll alltid armen om barnet så det sitter stadigt.

Efter badet: Ren och Mysig

Efteråt är det viktigt att torka noga. Gnid inte så mycket utan klappa försiktigt med handduken för att suga upp vattnet. Det är härligt att gosa med en nybadad bebis och det kan gärna få bli en del av ritualen. Men se till att hen inte känner sig kall, utan använd kläder eller en filt. Linda gärna in hen i en torr handduk.

Badtemperatur för Bebis

Barn tycker om att bada i varmt vatten. Eftersom deras kroppstemperatur ligger på runt 37 grader är det en bra riktlinje. Ett tips är att känna med baksidan på handen eller med handleden om vattnet känns behagligt, eller använda en termometer om du känner dig osäker i början.

Bada Bebis med Olja

Det räcker gott och väl med vatten och olja för att bebisen ska bli ren.

Samtidigt så återfuktar oljan huden och hindrar den från att torka ut, vilket lätt händer när den kommer i kontakt med vatten. Det finns bra produkter som är helt parfymfria och lämpliga för små bebishudar.

Bada Bebis i Badkar

Du måste inte bada bebisen i badbaljan, utan kan göra hen ren i badkaret eller handfatet. Det brukar vara enklare när de badar tillsammans med mamma eller pappa, men du kan alltid ha i lite vatten och tvätta bebisen där.

Bada Bebis i Diskhon eller Handfatet

Det går också alldeles utmärkt att bada bebis i en diskho, handfat eller tvätthon. Det har våra barn gjort många gånger. Vi använde diskhon i tvättstugan där vi även hade skötbädden, och det fungerade utmärkt för oss. Det är smidigt och skönt för ryggen. Dessutom går det smidigt att fylla upp med vatten (och byta ut vattnet om olyckan är framme). Senare fyllde vi badkaret med bara lite vatten när de kunde sitta upp.

 

 

 

Vanliga frågor om att bada en nyfödd bebis

När kan jag bada min nyfödda bebis för första gången?

Det brukar gå bra att bada barnet redan första veckan, även om inte navelstumpen har fallit av.

Hur ofta bör jag bada min nyfödda bebis?

Det är inte nödvändigt att bada din nyfödda bebis varje dag. En eller två gånger i veckan är oftast tillräckligt. Överdriven tvättning kan torka ut deras känsliga hud.

Vilken temperatur ska badvattnet ha?

Badvattnet bör vara lagom varmt, runt 37 grader Celsius. Du kan känna vattnets temperatur med baksidan av din hand eller använda en badtermometer om du föredrar det.

Vilken typ av produkter ska jag använda för att bada min nyfödda bebis?

Använd milda naturliga oljor eller produkter utformade för nyfödda. Undvik produkter som innehåller starka kemikalier eller parfymer, eftersom spädbarns hud är känslig.

Sammanfattning: Enkla och Hållbara Badstunder

Att bada din nyfödda bebis är en speciell tid som både du och din lilla ängel kommer att uppskatta. Genom att följa några enkla riktlinjer kan du göra badstunden till en trevlig och trygg upplevelse. Kom ihåg att vara försiktig, vara närvarande och njuta av varje ögonblick tillsammans med din bebis. Ta dig tid att mysa och skapa en speciell stund av nära kontakt med ditt lilla underverk. Och kom ihåg, det finns inget rätt eller fel sätt att göra det på - det viktigaste är att du gör det med kärlek och omsorg. Att bada nyfödd är inte bara en nödvändighet, det är också en tid att stärka bandet mellan dig och din bebis. Så njut av det!

Jag hoppas att mina tips och råd har varit till hjälp för er blivande och nuvarande föräldrar där ute. Att bada din nyfödda bebis kan vara en underbar och mysig upplevelse, och jag önskar er alla många lyckliga och minnesvärda badstunder med era små.

Tillbaka till blogg
1 av 12
Marielle - Medgrundare och bloggare på Mini&Mera, expert inom hållbar graviditet och småbarnsliv

Hej, jag är Marielle, en av grundarna och bloggarna här på MINI&MERA. Jag är passionerad när det kommer till att leva ett hållbart liv och dela mina erfarenheter om hur vi kan göra små förändringar som har en stor positiv inverkan på vår planet. Som småbarnsförälder är mitt engagemang särskilt inriktat på att utforska hållbara alternativ för gravida och barn. Mitt mål är att inspirera och hjälpa er att göra medvetna val för en mer miljövänlig och hälsosam graviditet och småbarnsvardag.